Bulut Tabanlı ERP’ler Neden Bu Kadar Popüler?

Bulutlu Bir Gökyüzünde Güven İnşa Etmek: Bulutu Benimseme ve Güvenlik

Intel Güvenliğin 2017 tarihli ve “Bulutlu Bir Gökyüzünde Güven İnşa Etmek: Bulutu Benimseme ve Güvenlik” isimli bir raporuna göre, tüm BT bütçelerinin %80’i bulut çözümlerine ayrılmış durumdadır. Ek olarak, şirketlerin %73’ü iki sene içerisinde tamamen yazılım tanımlı veri merkezlerine taşınmayı planladıklarını bildirmiştir. Peki bu büyük geçişin nedeni nedir? Bulut, ERP çözümlerini barındırmak için neden bu kadar popüler hale geldi?

Bulut Tabanlı ERP’lerle İlgili Söylentiler

İlk olarak bulut ERP ile ilgili bazı yaygın söylentileri açıklığa kavuşturmak çok önemlidir. Bir çok kişi bir ERP sistemlerinin uygulama maliyetleri hakkında endişe duymakta ve şirket içinde tutmanın daha düşük maliyetli bir seçenek olduğunu düşünmektedir. Ancak bu çoğu senaryo için doğru değildir. Bulut, kimi şirketler için mükemmel bir seçenek olabilir, çünkü genellikle daha düşük ön maliyetler ve lisans ücretleri söz konusudur. Bu durum, yeni ERP kullanmaya başlayan şirketler için bir bankayla kredi anlaşması yapmadan sistemi kullanmaya başlamanın bir yolu olabilir.

Bulut tabanlı ERP ile ilgili yaygın bir diğer yanlış anlaşılma bir kuruluştaki çalışanları tehdit ettiği ve hatta ortadan kaldırdığıdır. Bir şirketin işgücünde sorumlulukların yeniden yapılandırılmasını sağlamakla birlikte, bulut tabanlı bir ERP çözümü -başarılı bir biçimde uygulandığında- şirketlerde büyümeyi destekler. Böylece işlevlerin bir kısmı otomatikleştirilerek, çalışanlar ve BT kaynakları, yeni iş hacmini karşılamak için daha verimli çalışabilecek şekilde serbest kalırlar.

Bulut tabanlı ERP sistemleri hakkındaki son bir yaygın yanlış anlama ise veri güvenliğini tehlikeye atmalarıdır. Siber güvenlik konusunda her zaman uyanık olmak gerekmekle birlikte veri güvenliğinde gelişen teknolojiyle birlikte gerçekleştirilen atılım ve sınırlamaları tanımak çok önemlidir. Hiçbir sistem tamamen güvenli olmasa da, bulut tabanlı ERP sistemlerinde bu risklerle savaşmak için yerleşik güvenlik özellikleri vardır ve saklanan bilgilerin yanlış ellere geçmesini engellerler. Bu konuda doğaları gereği yerleşik tutulan benzeri alternatif sistemlerden daha iyi iş çıkarırlar. Ayrıca çok dikkatli alıcılar için, göz önünde bulundurdukları sistemleri dışarıdan destekleyen üçüncü şahıs güvenlik değerlendirme imkanları da mevcuttur.

Bulut Tabanlı ERP’ler Neden Bu Kadar Popüler?

Bulut tabanlı ERP’lerle ilgili söylentileri cevapladığımıza göre, neden bu kadar çok işletmenin şirket içi ERP’ler yerine bulut tabanlı ERP’lere yatırım yapmaya başladığını araştırmaya başlayabiliriz. Bulutun bir yararı lisanslama şeklidir. Bulut tabanlı bir ERP lisansı, yazılım güncellemelerini yıllık olarak değil, sürekli olarak sağlar. Bu, yazılım sağlayıcısının sunduğu en yeni teknoloji ve araçlarla güncel kalmanızı ve sisteminizin, olması gerektiği gibi, sürekli olarak performans gösterdiğinden emin olmanızı sağlar. Süreç ne kadar yeni ve basitleştirilmişse, şirketin bir ERP sistemi tarafından tamamlanabilecek idari işler hakkında zaman kaybetmeyerek temel işlerini iyileştirmeye odaklanması o kadar kolay olur.

Bulut tabanlı ERP’nin bir diğer avantajı, birçok yazılım sağlayıcısının, kodu değiştirmeden paketin geliştirilmesine izin vermesidir. Bu durum, sistemi kurmak ve değiştirmek için gereken süreyi veya maliyeti yükseltmeden sistemin işlevselliğini geliştirir. Birçok işletme, bir ERP sistemini devreye almak için gerekecek süre ve sistem tam olarak çalışmaya başlayana kadar nasıl çalışacakları konularında tasalanırlar. Bulut tabanlı bir ERP sistemi uygulamak genellikle yerinde ERP sistemi uygulamaya göre daha hızlıdır ve işlerin bu yumuşak geçiş sürecinde kesintiye uğramadan devam etmesine yardımcı olur.

Son olarak birçok bulut tabanlı ERP sistemi, değerli bilgileri parmaklarınızın ucuna yerleştirecek kapsamlı mobil işlevler sunar. Şirket içi ağlarla aynı kısıtlamalar tabi değildir. Bu, bilgi paylaşımı için çok önemlidir. Departmanlar arası iletişimi; projelerin, işin genel sağlığının ve potansiyel sorunların takibini kolaylaştırır.