Bulut Tabanlı ERP Nedir?

Bulut güvenliğiyle ilgili tasalarınız mı var? >

Hizmet Olarak Yazılım veya SaaS (Software as a Service) olarak da isimlendirilen bulut tabanlı bilişim, kullanıcıların İnternet üzerinden paylaşılan bilişim kaynaklarıyla (örneğin işlemci gücü, bellek, disk depolama alanı) çalışan yazılım uygulamalarına erişmelerini sağlar. Bu bilişim kaynakları birden fazla platformda çeşitli uygulamaların barındırılması için ayrılmış uzak veri merkezlerinde tutulmaktadır.

Bulut Tabanlı ERP, kullanıcıların İnternet üzerinden Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) yazılımına erişmesini sağlayan bir Hizmet olarak Yazılım’dır (SaaS). Bulut Tabanlı ERP’nin başlangıç maliyetleri çok düşüktür, çünkü bilişim kaynakları (lisans ve güncelleme de dahil olmak üzere) kurumlar tarafından önden satın alınarak kurum içerisinde tutulmaz, son derece gelişmiş güvenlik altyapısına sahip barındırma merkezlerinde tutularak aylık olarak kiralanır. Ayrıca Bulut Tabanlı ERP şirketlerin kritik uygulamalarına herhangi bir yerden diledikleri zaman ulaşabilmelerini sağlar.

Teknik olarak Bulut Tabanlı ERP ve kurum içi ERP arasındaki tek fark yazılımın fiziksel olarak bulunduğu yerdir, ancak başka önemli farklılıklar da vardır. Bu yazıda Bulut Tabanlı ERP’nin bazı temel özellikleri ve avantajlarını açıklıyoruz.

Bulut, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) için faydalıdır. Çünkü tam işlevli uygulamalara donanım ve yazılım için önemli miktarda ön yatırım yapmadan, makul fiyatlarla ve güvenli olarak erişme olanağı tanır. Bir şirket doğru bulut sağlayıcısını kullanarak iş verimliliği yazılımlarını şirket büyüdükçe veya yeni şirketler eklendikçe çevik bir biçimde ölçeklendirebilir.

Bulut Tabanlı ERP Nedir?

Bulut Tabanlı Bilşimin Faydaları

Bulut Tabanlı ERP maliyetleri birçok yönden azaltır:

• Donanım ve veri sunucuları gibi tüm bilşim altyapısına yapılacak peşin yatırımlara gerek kalmaz
• BT desteği veri merkezi tarafından sağlandığı için BT destek hizmetleri azalır
• Aylık bir ücret karşılığı yazılım lisansı için yapılacak peşin ödemeleri ve yıllık olarak yapılacak güncelleme masraflarını ortadan kaldırır
• Bulut sağlayıcısı güncellemeleri ve yükseltmeleri gerçekleştirdiği için uygulamaların desteklenme maliyeti azalır

Bulut Tabanlı ERP’nin maliyet dışındaki avantajları şunlardır:

• Son güvenlik teknolojisine sahip ortamlarda barındırma nedeniyle kurum içerisinde tutulan sistemlere göre çok daha azaltılmış saldırı riski
• Sürekli olarak yedeklenen veriler ve hazır bir Felaket Kurtarma Planı sayesinde güvenli kullanım
• Şirketlerin nakitlerini diğer işletme girişimlerinde kullanabilmelerini sağlayan aylık sabit bir fiyat
• Kullanıcı ortamı veya cihazlarına donanım ve yazılım kurulumu gerekmediği için Bulut Tabanlı ERP avantajlarına çabuk ulaşım
• Bir şirketin altyapı ve depolama ihtiyaçlarının dalgalandığı durumlarda ek yatırım gerektirmeyen adaptasyon
• Sisteme herhangi bir konumdan erişmek, şirketin coğrafi olarak genişlemesini kolaylaştırır, farklı konumlara donanım ve yazılım yatırımı yapmaya gerek kalmaz.

Bulut tabanlı erp çözümleri

Bir Dizi Yeni Teknoloji Bulut Tabanlı ERP’yi Mümkün Kıldı

Temelde bulut tabanlı bilişim ilgili kaynakları şirket içerisinde kullanmak amacıyla satın almak ve bunlarla ilgili altyapıyı kurmak yerine bu kaynak ve altyapıyı kiralamakla ilgilidir.

Bu, aslında yeni bir kavram değildir. 1970’li yıllarda hizmet sağlayan şirketler uygulamaları çalıştırmak ve bu kaynakları kiralayacak diğer şirketler için veri depolama hizmetleri sağlamak amacıyla büyük “mainframe” bilgisayarlar kullandılar.

Bu, o zamanlar oldukça pahalı bir yöntemdi ve kişisel bilgisayarlar ucuzlayarak şirketler kendi sistemlerini satın alabilir ve kurabilir hale gelince gözden düştü. Dolayısıyla şirketlerin kendi yazılım ve donanımlarını satın aldıkları, kurdukları ve korudukları model ön plana çıkmış oldu.

Son yıllarda; yaygın İnternet kullanımı, düşük mobil cihaz maliyeti, bilişim gücünün yükselmesi ve depolama alanlarının ucuzlaması gibi gelişmeler ortaya çıktı. Teknoloji, yüksek performanslı uygulamaların uzakta barındırılan bilişim sistemleri üzerinde güvenli bir biçimde çalıştırılmasına uygun hale geldi. Bu durum şirketlerin tek başlarına güvenlik açısından iyice karmaşıklaşan altyapı yatırımlarıyla tek başlarına başa çıkma ihtiyaçlarını ortadan kaldırdı ve çalışanların her an istediği yerde çalışabilmelerini mümkün kıldı.

Şimdi siz de kendinize ve şiretinize bir iyilik yapın ve Microsoft’un dünya genelinde yaygın ve sadık bir kullanıcı kitlesine sahip, güçlü, esnek, modern, kullanımı kolay, çok dilli ve çok para birimli Dynamics 365 Business Central (NAV) ERP platformunu Bulut Tabanlı kullanım için kiralayın.

Daha fazla bilgi için >