2019’da ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) Sistemleri

Günümüzde tüm gündemler sanal gerçeklik, yapay zeka, büyük veri, nesnelerin interneti gibi kavramlarla çalkalanırken çoğu şirket ellerinde bulunan süreç ve sistemleri irdeleyerek çağı kaçırmayacak önlemler almaya çalışıyor. Eğer siz de aynı trenin vagonlarından birindeyseniz ve aklınızın bir köşesini ERP platformlarına kaptırdıysanız emin olun ki yalnız değilsiniz. MarketWatch’a göre 2022 yılında dünya ERP pazarının büyüklüğü 47 Milyar Dolar’a ulaşacak.

ERP sistemleri çok uzun süredir kullanılagelmekle birlikte günümüzde tüm bu gelişen teknolojilerin tam kalbinde yer almaya devam ediyorlar. Fakat kimi şirketler ERP kendi dijital gelişimlerine entegre etme konusunda sıkıntılar yaşıyorlar. ERP ve müşteriye dönük diğer sistemleri nasıl geliştirmeli ve genişletmeliyiz ki dijital dönüşümün avantajlarından tam olarak yararlanabilelim?

ERP sistemi kullanmaya başlamak veya kullanmakta olduğunuz ERP sisteminizi güncel tutmak veya değiştirmek gibi hedefleriniz varsa göz önüne almanız gereken noktaları özetlemek istiyoruz:

Küçük bir şirketseniz sakın ERP’yi silip atmayın. Geleneksel ERP, büyük şirket ve holdinglerin kullandığı bir araç olarak düşünülmekle birlikte günümüzde bu durum değişmiş durumdadır. Bulut kurulum olanaklarıyla hem lisanslama hem de projelendirme giderleri çok uygun fiyat seviyelerine indiği için artık şirketler büyüklüklerinden bağımsız olarak ERP avantajlarından yararlanabilmektedirler.

Bulut’u değişimin anahtarı olarak kullanabilirsiniz. Bulut sadece bir platform veya kurulum seçeneği değil, dijital dönüşümün de kilit noktasıdır. Her ne kadar çoğu kişi için tam olarak çözemediğimiz bir sebepten dolayı yerinde barındırma tek çözüm olarak algılansa bile kendinizi bu tür sınırlar içerisine kapatmamanızı öneriyoruz. ERP ve diğer sistemlerinizi de göz önüne alan bir bulut stratejisi belirlemenizi tavsiye ederiz.

Yapay zeka, özdevimli öğrenme ve analitik kullanmanın tam zamanı. Planınızın bir parçası da zeka ve otomasyona yatırım yapmak olmalıdır. Geleneksel olarak ERP kullanıcıları ek genişletme yazılım ve modüllerini araştırırlar, fakat bu günümüzde şart değildir. Kendi olanaklarınız ve sürelerinizle, gerçek zamanlı olarak gelişme imkanı sağlayan bu yukarıda bahsettiğimiz özellikler artık günümüzün ERP sistemlerinin bir parçası durumundadır.

Sosyal medya da var. İş ve endüstrinizden bağımsız olarak sosyal medya artık günümüzde bir zorunluluk… Her seviyede ve her departmanda işlevselliğinizi geliştirebilir. Bu nedenle ERP sisteminiz sosyal medyayla entegre olabilmeli veya en azından beraber çalışabilmelidir.

Geleneksel kalıptan çıkabilen firmalardan destek alın. Bulutun getirdiği avantajlarla birlikte teknoloji ortaklarınızın sunduğu geleneksel iş ortaklığı modelinde değişikler olması gerekiyor. Tarafınıza sunulan teknolojiye ve ihtiyacınıza uygun hizmet sunmaya uyum sağlayabilen bir ERP iş ortağı bizce günümüzde en önemli ihtiyaçlardan birisidir.

Kişiselleştirme avantajından yararlanın. Bugünün ERP sistemleri kişiselleştirme üzerine kuruludur. Dynamics Business Central gibi kimileri de sadece programcıların değil tüm kullanıcıların uygulama ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılamaya, müşteri deneyiminden üretkenliğe tüm ihtiyaçları geliştirmeye yardımcı olacak araçlar sunarlar.

Verilerinizin gücünü küçümsemeyin. Günümüzde veriler çok değerli bir varlık haline gelmiştir. Bu nedenle bu verilere ulaşabilecek, analiz edebilecek ve sunacak ERP gereklidir. ERP sisteminiz size her türlü veri kaynağına ulaşabilme şansı da vermelidir.

Güvenlik. Her yerde sürekli duyuyorsunuz. Veri güvenliği kesinlikle hafife alınmamalıdır, aksi takdirde bir bedel ödemeniz gerekir. ERP tek başına güvenlik ihtiyaçlarınızı tam olarak karşılayamasa da taşıdığı veriyi koruyacak, izleyecek ve denetleyebilecek kontroller sunmalıdır.

Mobil erişim. Endüstriden bağımsız olarak artık mobil cihazlar yaygın olarak kullanılıyor ve mobil çalışma grupları giderek yaygınlaşıyor. ERP sisteminiz çalışanlara verilere istedikleri anda istedikleri yerden ulaşabilme imkanı vermelidir.

Özellikler. Sadece özelliklerine bakarak bir ERP sistemi seçmek kesinlikle iyi bir fikir olmamakla birlikte şirketinizin ihtiyaçlarını göz önüne alarak özellikleri iyice test etmek ve istediğiniz sonuçları yaratıp yaratamadıklarını görmek büyük önem taşır.

ERP değişiyor. Günümüzde hala kilit bir sistem ve dijital dönüşüme önderlik etme potansiyeli var. ERP hakkında bir muhasebe uygulaması olarak düşünmeyi bırakmanızı öneririz. ERP sisteminizi dönüşüm stratejinizin bir parçası olarak düşünmeli ve yeni teknolojik trendlerden yararlanmanızı sağlayacak güç ve imkanlara sahip olduğundan emin olmalısınız.